Boomshakalak, Gårdsförsäljning? Nej Tack

Gårdsförsäljning

Vi startade Brew Brothers Bryggeri i Tjeckien för två år sedan och är idag i processen att starta upp ett gårdsbryggeri utanför Mellösa i hjärtat av Södermanland. Trots det är jag emot gårdsförsäljning. Eller ja, kanske inte emot gårdsförsäljning som helhet men emot förslaget som lagts fram för gårdsförsäljning.

Tack vare våra små produktionsvolymer i kombination med att bo på just… ja en gård. Så borde detta förslag passa oss som handen i handsken. Så vad är jag egentligen emot?

Låt oss ta ett steg tillbaka och börja från början. Efter att ha bott nästan halva mitt liv utomlands så har jag haft möjligheten att njuta av både amerikansk, spansk och tjeckisk ölkultur. Dessa rika ölkulturer är någonting av en dröm för svenskar på resande fot, där man ofta har möjlighet att dricka färsk öl direkt från bryggerier runtom i landet.

Sveriges strikta hållning till alkohol är en fin grundtanke som tyvärr inte riktigt lever upp till sitt namn. Vi har ett alkoholmonopol för att skydda folkhälsan vilket är bra. I Sverige dricker vi i snitt ungefär 9 liter starksprit per person och år. Det är faktiskt ganska lite jämfört med serieledaren Lettland som dricker nästan 13 liter per person och år.

Sverige delar dock samma ranking med en rad andra länder bland annat vinlandet argentina som är känt för stora svepande vinregioner där man kan köpa tunnor av vin direkt från producenten, eller Kanada där man i princip kan köpa craft beer på en bensinmack i varje liten stad.

Det är svårt att se kopplingen till att vår låga alkoholkonsumption och den extremt restriktiva försäljningskanal som alkoholmonopolet infört.

Tillbaka till folkhälsan. Vi vet att alkohol är farligt, och det ska man inte hymla med. Rökning är också farligt, och inte bara för dig själv men även för andra i din omgivning. Trots detta kan jag kl 9 på kvällen inte köpa en flaska vin till maten, men jag kan köpa en stock med cigaretter i princip under hela dygnets timmar.

Idag kan jag heller inte stanna till vid ett bryggeri för att provsmaka deras öl eftersom det kräver ett serveringstillstånd, men jag kan åka till systembolaget, köpa 3 liter billig polsk vodka och dricka mig redlöst berusad hemma i soffan.

Valet är mitt, och är mitt beroende av alkohol så starkt att jag inte kan kontrollera mitt drickande, så är nog systembolagets öppetider det minsta problemet.
Jag kan ju alltid beställa en hel kartong med öl eller sprit och ha nere i källaren (då kan jag ju i alla fall dricka kall öl istället för butiksljumen när andan faller på) Skämt o sido…

Vi alla vet att de som lider mest av alkoholrelaterade problem är sällan samma personer som skulle åka ut till vår gård, köpa med sig lite dyr öl och åka hem och supa. Det blir både dyrt och omständigt. Hela argumentet med systembolagets öppetider är ju att göra det mindre tillgängligt. Vad är mindre tillgängligt än att åka ut på landsbyggden 10mil för att köpa öl?

Det är just denna fåfänga som gör att jag är emot gårdsförsäljning. Vi har tagit något som är så självklart i de flesta länder och gjort det till en laddad fråga med delade grupper. Att vi ens har en debatt om gårdsförsäjning i små volymer visar att vi långt ifrån att ha en sund debatt om alkoholvanor och risker.

Om ett sådant förslag någonsin kommer att gå igenom så kommer det sedan bli stopp för vidare dialog om att eventuellt luckra upp alkoholmonopolet ytligare. Detta trots att gårdsförsäljning endast skulle gynna ett fåtal mindre aktörer och utesluta många fantastiska hantverksbryggerier som idag kämpar för öl av bättre kvalite istället för kvantitet.

Gårdsförsäljning påminner mig om en klassisk säljteknik som jag fick lära mig för många år sedan, som fungerar på följande sätt: Kom med ett helt korkat förslag som är alldeles för förmånligt för dig själv. När den andra personen protesterar så sänker du erbjudandet till en mer rimlig nivå. Den andra personen kommer då ofta att acceptera budet eftersom det känns förmånligt i jämförelse med det helt absurda förslaget du fick tidigare.

På samma sätt blir gårdsförsäljning det ekvivalenta till det korkade förslaget. Något helt normalt som föreslås som något helt absurt till den nivå att alla påtryckningar bortom denna skulle ses som helt ofattbara trots att de ses som självklarheter i de flesta andra länder.

Vi har redan regler och lagar som skyddar människor. Alkohol är en del av dessa. Du får inte köra bil full eller slå någon på käften bara för att du druckit. Alkoholen ses inte som förmildrande av lagen (som den vid en tidpunkt faktiskt gjorde, se nedan) utan snarare tvärtom. Lagarna är till och med strängare mot dig som har druckit för att se till att individer skyddas.

Vi har dessutom världens högsta alkoholskatter, så argumentet att du belastar sjukvården eller statskassan genom ditt drickande är kanske inte heller helt sant.

En lite kul artikel från Åsljunga 1928

Så frågan kvarstår, hur mycket behöver människor skyddas från deras egna beslut, när det redan finns ett regelverk på plats? Varför kan man köpa hälsofarliga cigaretter under dygnets alla timmar, men det går inte att få tag på en flaska vin till maten efter 7 på en fredagskväll? Och tror du att gårdsförsäljning kommer att förbättra den dryckeskultur vi har idag genom att problematisera något som redan bevisligen inte skadar någon i större utsträckning än innan?

Vi är emot gårdsförsäljning av den enkla anledningen att den skapar en laddad debatt i något som är så tydligt oskadligt att det endast riskerar att driva den logiska debatten i helt fel riktning.

Rätt väg att gå är snarare att driva opinion för en mycket större förändring där dryckeskultur och folkhälsa sätts i centrum. Gårdsförsäljningen finns med i den ekvationen, men snarare som en parantes än en utgångspunkt.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.