En Stor Stark Ölkultur

Efter att ha bott de senaste 10 åren i Tjeckien så har man lärt sig ett och annat om ölkultur. Alkohol och våld är dock inte relaterat där trots att man dricker nästan mest alkohol i världen.

Under mina 10 år så spenderade jag hundratals timmar (eller antagligen mer) i diverse klubbar, pubar och restauranger. Och under hela tiden så såg jag endast ett slagsmål. Föga förvånande så var det brittiska turister som bråkade… med ett gäng svenskar.

Alkoholens relation till våld på en utekväll kan kännas självklar i Sverige men är långt ifrån självklar i andra länder i Europa.

Jag kommer alltid minnas min första utekväll i Stockholm tillsammans med min partner som kommer från Österrike. På tåget upp så varnade jag henne för att slagsmål förekommer. Var bara vaksam och inte dryg mot någon ska det nog gå bra.

Hon trodde att jag skojade. Vilket jag också önskade att jag hade gjort.

Det dröjde inte länge innan första incidenten var ett faktum. Denna gång var det en yngre kille som bråkade med en dörrvakt. Hans vänner lyckades dock lugna honom innan det övergick till något mer seriöst. Tur!

Min partner undrade varför vi har dörrvakter överallt, som dessutom är förbannat dryga och otrevliga. Jag svarar att de är där för att förhindra att folk börjar bråka. Hon tittar frågande på mig medan en annan dörrvakt höll på att hamna i bråk efter en syrlig kommentar till en person i kön.

Ju senare kvällen lider ju fler fulla människor och klubbarna börjar fyllas upp. Drick upp snabbt vi måste dra snart om vi ska hinna gå och dansa innan de stänger klubben säger jag. Vi är inte ensamma. På resturangen vi varit på beställer folk ett gäng shoots för att dricka så man hinner bli full och inte nyktra till på vägen till klubben. Man får ju inte dricka i kön och den är dessutom lång.

Väl på plats utanför slakthuset i stockholm så ska vi äntligen dansa. En dörrvakt har precis brottat ner en yngre italiensk tjej på gatan framför oss. Folk i kön står bara och kollar utan att säga något. Hon var säkert dryg mot vakten. Konstigt bara, för jag har aldrig sett något liknande i Italien trots åtskilliga besök. Inte I tjeckien för den delen heller, men de har sällan dörrvakter så det kanske har något med saken att göra?

På klubben är allt kanon. Vi dansar och har kul. Om man ignorerar alla män som medvetet går förbi och trycker till en med axeln så är det faktiskt riktigt roligt. Man låter det gå och försöker ha kul istället.

Klockan är 2 och nu är det dags att gå hem. Eftersom alla klubbar stänger samma tid så är vi långt ifrån ensamma. Nu samlas fulla människor på gatan istället och stämningen blir genast hotfull igen. Vi tar tuben (metron) till vår sängplats men passar även på att stanna på vägen för att plocka upp lite kebab. Man vill ju att någon som är på besök ska få en riktig försmak för en svensk utekväll. Eller kanske eftersmak?

Kvällen blir också fulländad efter att två människor rycker ihop på kebabstället. Fler personer blir involverade i slagsmålet och en stol kastas bara en meter från våra huvuden. Det kändes som en filmscen han jag tänka innan jag var tvungen att ducka. Kanske filmen handlar om svensk alkoholkultur.

Vi halvjoggar ut från matstället med kebabsås rinnande från våra händer. Wow vilken kväll. Min partner som tidigare hade tvivlat på min förvarning att folk här slåss är numer övertygad. Men dock fortfarande frågande till varför folk slåss så mycket.

Jag mumlar att det har något med våran dåliga dryckeskultur att göra. Och visst är det svårt att förklara hur ett land som har så restriktiv hållning till alkohol i samma veva tillåter denna galenskap att fortgå.

Men det är kanske inte så konstigt. Jag har aldrig sett ett land som marknadsfört öl som ”stor stark” tidigare. Detta säger mycket om våra förväntningar på dryck. En fras som skulle ses som otänkbar i de flesta Europeiska länder.

Gå in till en tysk pub och fråga om samma sak och de kommer att skratta och antaligen ställa den relevanta frågan: ”Stor och stark, vill du bli full eller”?

Det finns många faktorer som drivit denna kultur. Många insatser med goda intentioner som tyvärr förvärrar hela situationen.

Vår brittiska vän drog massor med paralleller mellan Svensk och brittisk dryckeskultur.

Klubbar som stänger tidigt så folk ska dricka mindre = Folk hetsdricker för att bli fulla snabbare

Klubbar stänger samma tid = Fler folk på gatan vilket ökar risken för att bråk ska uppstå

Väktare på klubbar för att öka säkerhet = Ger redan från början ett aggressivt intryck när du blir mött av en man med batong istället för en leende pubägare.

Höga priser på alkohol = folk dricker billig alkohol hemma som man köpt innan vilket begränsar pubars möjlighet att undvika att servera rejält berusade personer.

Medan Sverige tror att vi behöver hårdhandskar för folk som dricker, så är det uppenbart att det inte fungerar som man planerat.

Vad kan vi lära oss från andra kulturer där alkohol är förenat med njutning istället för våld och kraftmätning?

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.