Myten om utbudet

Vid en undersökning som gjordes av Svenska staten under 2020 så visade det sig att Svenskarna var positiva till alkoholmonopolet. En av förklaringarna varför verkar vara tron på att ett systembolag skulle ge bättre utbud än om man öppnade upp till den fria marknaden.

Tanken är intressant på många sätt och ställer frågor kring hur folk ser på utbud. Paralleler dras ofta till länder nere i Europa där man kan endast köpa ett begränsat utbud öl på exempelvis småbutiker eller bensinstationer jämfört med ett systembolag som har ett mycket större utbud.

Jag går in på mitt lokala systembolag under veckan och kollar runt. Visst är utbudet imponerande för en liten småort, men är det bättre än det utbud jag hittade som boende 10 år nere i Europa? Kanske… jämfört med en bensinmack. Men är det verkligen där vi ska jämföra?

Tanken att systembolagets behövs för ett bättre utbud är djupt rotat. Till och med en del kända ölprofiler och bryggare stödjer systembolaget i tron om att deras produkter inte skulle få exponering utan det.

Och det är kanske just i det svenska ölmonopolet som systembolaget behövs, eftersom alla andra säljkanaler är stängda. Exempelvis bryggerier får inte sälja direkt till slutkund, samma gäller vinodlare utan serveringstillstånd (som dessutom kräver att man ska ha ett bra utbud mat och resturangkök)

Där blir systembolaget oumbärligt eftersom utan dess existens så skulle de inte kunna sälja sina produkter alls. Är detta samma sak som utbud dock? Antagligen inte.

Debatten om systembolagets utbud har varit väl diskuterat de senaste åren. Framförallt efter att folk har rest mer och fått bredare perspektiv. Jag skulle själv hävda att de som ofta pratar om systembolagets fantasiska utbud till stor del utgörs av människor som inte spenderat mycket tid utomlands. De flesta som spenderat mycket tid nere i Europa är av en helt annan åsikt.

Så hur ser faktiskt utbudet ut i andra länder jämfört i Sverige?

Till att börja med så måste vi kolla på vad som faktiskt saknas i vårt land:

Gårdsförsäljning/Direktförsäljning

Ett av de kanske tydligaste avsaknaden på det svenska utbudet är möjligheten att faktiskt köpa direkt från producent.

Vi Svenskar är vana att åka ner till Italien eller Frankrike med bil för att köra runt och besöka vingårdar och köpa med sig några flaskor hem.

Liknande kultur finns i Tyskland och Tjeckien gällande öl där man ofta gör dagsresor till olika bryggerier för att kunna avnjuta färsk öl direkt från bryggeriets tankar.

Denna möjlighet finns inte alls i Sverige idag, vilket inte bara är en katastrof för utbudet men även kvaliten på utbudet.

Det är speciellt märkbart för vinfantaster som jämfört en flaska vin direkt från en vinkällare jämfört med en flaska vin på systemet som blivit ofrivilligt ”lagrad” i varma butikshyllor under stark belysning.

Samma gäller öl där färsk skummig öl direkt från glas jämförts med den ryska ruletten som möter dig på systembolagets hyllor där ölen varken är färsk eller har förvarats kyld, vilket har fått förödande konsekvenser på både smak och utseende.

Det är alltså inte bara utbudet i sak som spelar roll utan även kvaliten på utbudet, och där är det natt och dag i skillnad mellan Sverige och resten av världen.

Specialbutiker

Du som vin eller öl-älskare har säkert lidigt lite extra av utbudet från systembolaget. Det krävs ofta fler besök hos olika systembolag eller online-beställningar för att hitta det man vill ha.

Jag kommer ihåg den dagen då jag letade en specifik typ av vin som inte fanns hos mitt lokala systembolag. Eftersom typen var så vanlig så föresatte jag att den skulle finnas på annat håll så jag körde en halvtimme från Flen till Eskilstunas systembolag för att kort därefter inse att utbudet var mer eller mindre detsamma, och flaskan vin som jag letade efter saknades även här.

Det är just bristen på specifika produkter som i mitt tycke gör systembolaget så begränsat. Om man vill dricka en IPA, Stout, lager eller flaska rött så finns det alltid tillgängligt. Men man får ta vad som finns och ibland så är antalet mycket begränsat. Mitt lokala systembolag i Flen har tex bara en suröl.

Nere I Europa är det annorlunda. Ofta byggs specialbutiker upp för att mätta det törstiga utbudet. Franska vinbutiker specialiserade på vin från endast en region. Eller butiker som specialiserar sig på bara hantverksöl tex.

Du åker antingen dit direkt eller beställer online och får det på posten dagen efter. I de flesta fall kan du även gå till butiken och provsmaka innan du köper en flaska vin, något som är helt omöjligt på systembolaget idag.

Det slutar oftast med att man står och läser på ettiketten av flaskan för att försöka bilda sig en uppfattning om produkten. Något som är lättare sagt en gjort.

Utbud hos krogar

80% av Sveriges krogar har avtal med några av de stora bryggerierna (spendrups, åbro m.m.) och av dom så säljer mer än 80% endast deras produkter.

Co Hops artikel ”De låsta kranarna” förklarar brilliant historian bakom detta, och hur Sveriges krogar i princip har tvingats in till att sälja ett litet utbud med höga marginaler.

Men för att inte gå in för mycket på djupet så kan vi konstatera att sveriges krogar har ett extremt fattigt utbud och det är i princip omöjligt att hitta ett bredare sortiment utanför storstäderna i Sverige idag.

Så ser det inte ut utomlands alls. Tvärtom så tenderar det att finnas ett mycket rikare utbud, framförallt av lokalproducerat öl och vin i dess närområde.

Åker du till Tjeckien så dricker du Pilsner i Pilzen, du dricker Starobrno i Brno och du dricker vin från Moravien när du är i Moravien.

I Södermanland där jag bor dricker man Norrlands Guld. Ett bryggeri som ägs av Spendrups. Åker du till en krog i Dalarna så serverar dom Mariestad, som i sin tur bryggs av Spendrups.

Tillgänglighet

Utbud räknas alltid i mängd olika varor, men vad spelar utbudet för roll om du inte har möjlighet att köpa en flaska vin på en fredagskväll för att systemet stängde tidigt? Detta är kanske en av de minst påpekade men största argumentet mot systembolagets utbud.

Utbud betyder också att du har tillgång till varor när du faktiskt vill ha tillgång till dom. Utbud betyder inte att vänta 2 veckor på en flaska franskt vin som inte fanns i lager hos systembolaget. Utbud betyder inte heller att inte kunna köpa ett par öl eftersom butiker har stängt.

För att sammanfatta detta i en fras. Utbudet i Sverige är fantastiskt mycket bättre under vissa tider än andra. Klockan 8 en Fredagskväll så har Sverige med bred marginal universums sämsta utbud av öl och vin.

”Klockan 8 en Fredagskväll så har Sverige med bred marginal universums sämsta utbud av öl och vin.”

Allt detta i kombination gör att jag är tveksam till utbudet vi har i Sverige. Det är inte så mycket systembolagets fel i sig, utan en effekt av ett hårt reglerat monopol.

Det är snarare vad Sverige inte är som gör vårat utbud begränsat i kombination med tiden det tar för dig att få vad du vill ha.

Låt systembolaget tävla på den öppna marknaden om de tror att deras utbud är anledningarna till varför svenskarna väljer dom.

Lösningen är enkel. Om staten tror att utbudet är anledningen till varför till att Svenskar väljer att handla på systembolaget, lös upp det statliga monopolet i så fall.

Låt systembolaget tävla på den öppna marknaden om de tror att deras utbud är anledningarna till varför svenskarna väljer dom.

Effekten skulle antagligen bli märkbar när folk fick tillgång till många fler kanaler som breddar utbudet. En trevlig sideffekt av detta är möjligheten att kunna lättare stödja sina lokala producenter direkt, vilket skulle ge dom större marginaler istället för de försumbara vinster de gör på systembolaget idag.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.