Helvete vad dyrt det är med IPA!
Jag tittar med tom blick ut över butikshyllorna på Hemköp. Utbudet av folköl är ganska stort, men det är en illusion. För oavsett om det är billig lager eller trendig ale så ägs alla burkar av samma bryggerier. Ship full of IPA eller Norrlands Guld. Samma stora ägare.
Men det finns ett par lokala öl, och dom är inte billiga. 25 spänn burken. Och jag hade tänkt att dricka 3–4 ikväll. Drycken kostar nu mer än hela middagen.
Och vi har besök också, det här kommer att bli dyrt. Vafan, det får nog bli Norrlands… idag igen.

Jag är bryggare själv, jag förstår att öl kostar att tillverka. Men alla har en smärtgräns, och min går vid 2 burkar = Ett sexpack öl. Jag verkar inte vara ensam. Hyllan där den lokala ölen står är helt full.
Men det finns en anledning till detta. Det märkte vi när vi själva brygger. Trots att vi gör egen öl så kostar det fortfarande mer att brygga en egen lager än att köpa en färdigbryggd lager från butik.
I detta ingår löner, lokaler, transporter, råvaror och mycket annat. Hur är detta ens möjligt?
Svaret ligger i småskaligheten tillsammans med den extremt höga skatten på öl.
När våra lokala hantverksbryggerier brygger och säljer öl så betalar de en skatt på drygt 2 kronor per % alkohol per liter. Det betyder att en 5% lager kostar bryggeriet 10 kronor per liter, eller 5 kronor per halvliter.
När du kan köpa öl på systemet för 8 kronor så inser du kanske hur mycket öl som måste bryggas för att kunna få någon marginal på försäljningen.
För mindre bryggerier med kanske 2-3 anställda så finns det två alternativ. Antingen så höjer du priserna, eller så brygger du miljoner liter, köper tusentals ton malt osv, vilket är omöjligt när du är så liten, och har så få anställda. Eller så jobbar du dag och natt, men ditt pris kommer ändå att bli högre.
Så du har inga alternativ. Du höjer helt enkelt priserna.
Trots det så kan priset på öl utgöras av 50% eller mer skatt. Jag tänker att samma gäller för bensin. Antingen skadar du planeten eller dig själv?! Hursomhelst.
Jag har ingenting personligt emot skatt. Framförallt för skadliga produkter såsom alkohol och tobak. Men när det kommer till folkhälsan (som borde stå i centrum i debatten) så ger detta en tydlig effekt.
Det gör folk extremt priskänsliga eftersom produkter blir så dyra. Konsekvensen blir att lokalt småskalig produktion i många fall blir så dyr att det inte längre utgör ett realistiskt alternativ som måltidsdryck jämfört med traditionell svensk industri-öl.
Men exakt hur folkhälsan gynnas av att folk dricker internationell billigt produceras industri-öl istället för småskalig öl, som kanske är bryggd på humle och malt från närområdet, är lite oklart.
Det ger dessutom en annan negativ effekt som sällan pratas om. Lokala bryggerier kan anställa lokalt, stödja det lokala näringslivet och dessutom stödja lokala producenter av ingredienser.
Dessutom slipper ölen transporteras långa sträckor vilket gynnas klimatet, minskar utsläpp och dessutom gör att ölen kan serveras färskare.

Detta resonemang känns helt logiskt för de flesta. Faktiskt så logiskt att alla medlemsländer i Europa har lagstiftat om att minska alkoholskatten för mindre lokala producenter.
Bara två länder är emot. Sverige och Spanien. Den senare med kraftigt politiskt propagerande från de stora spanska bryggerierna.
Sverige som land gillar att profilera sig som ett miljövänligt och hållbart land som stödjer det lokala. När det gäller öl, vin och sprit så är det däremot helt tvärtom. Varför?
Nu åker Svenskar till Tyskland med bil för att köpa öl istället för att handla lokalt. Det är ju skruvat.
Jag skulle vilja se en studie som visar på att lokal och småskalig alkoholproduktion är värre för folkhälsan än det vi har idag.
Men en sådan studie kommer aldrig att göras. Och om det gjordes skulle den inte bevisa något. För det finns inga bevis för att folk kommer till skada.
Men det påverkar Sveriges dryckeskultur negativt. Och en dålig dryckeskultur skadar människor på flera sätt. I detta fall så skapar den mer priskänsliga konsumenter som tänker mer på alkoholprocent per krona än smak och ursprung. Det skadar även planeten och miljön (fast den kan man ju inte beskatta eller?)
Det är ännu en del i det mystiska pusslet om ett vackert land med en kass dryckeskultur.
No responses yet