En historia om exploderande burkar

En ölburk som exploderar

Jag läser ofta inte aftonbladet. Det finns liksom inget kul i en tidning som profilerar på folks rädslor för att sälja klick eller lösnummer. Men när det skrivs om öl så läser jag. Oavsätt blaska.

Denna gång handlade det om exploderande burkar på Systembolaget. Bryggeriet är egentligen oviktigt, då det händer lite då och då med jämna mellanrum. Exploderande burkar eller flaskor.

Men det är inte frågan om någon bomb eller liknande. Utan om en levande produkt, öl, som fortsatt att jäsa i burken, till den punkt då den exploderar av övertryck.

Det kan låta konstigt för den oinsatte. Men utan att gå in på en biologilektion så kan vi enkelt konstatera att öl innehåller jäst som äter socker. Av sockret bildas alkohol och kolsyra. Av den senare kan det byggas upp ett tryck i en behållare som sedan vill ut.

Precis som när man jäser bröd så konverterar jästen socker till alkohol och kolsyra som gör brödet fluffigt.

Normalt ska detta inte hända. Men på grund av en del komplicerade processer så kan det hända. Framförallt och tyvärr hos mindre bryggerier med mer naturliga processer.

Låt mig förklara. När du köper en industriöl på systembolaget så har ofta bryggeriet filtrerat ölen. Vissa bryggerier filtrerar bort jäst-rester i ölet. En del andra pastöriserar ölet så den aktiva jästen dör.

Alla dessa processer för att få ett ljust och lättdrucket öl påverkar smaken. Man filtrerar även bort smakämnen från ölet och pastöriseringen förstör även massor med smak.

För hantverksbryggerier så är smak det viktigaste. Inte att ölen ska kunna hålla sig på butikshyllor i flera år. Man tenderar därför att behålla en naturligare process till ölet.

Dock så kan inte jäst jäsa så bra i kalla temperaturer. Kalla temperaturer gör även att smaker bevaras bättre och håller ölet färskt längre. Den omnämnda bryggeriet Mikkeller skriver även på en del flaskor ”förvaras kallt”. Även på flaskor som säljs på varma butikshyllor hos systembolaget.

Precis som med andra färskvaror som du köper i butik ska öl just förvaras kallt, och det är här problemet kommer. För när ett bryggeri lämnar sitt öl till systembolaget försvinner också möjligheten att kontrollera dess temperatur och lagringsplats.

När ett tidigare nerkylt öl blir uppvärmt kan i sällsynta fall jäst börja arbeta igen. Inte nödvändigtvis på sockret men kanske på jäsbara ämnen som skapats i ölet från humlen eller annat.

Nu har en burk helt plötsligt förvandlats till en skumbomb som kan explodera. Bryggeriet har delvis ansvar för detta genom att skapa processer där detta inte ska kunna ske, men ibland är det svårt när miljontals komplicerade biologiska processer händer i ett levande öl.

Åsa Lundgren på Systembolagets presstjänst vill inte gå in på vilken öl det handlade om och säger att man ser det som en isolerad händelse.

Systembolaget trodde att explosionerna orsakades av att den aktuella kartongen utsatts för värme någonstans på vägen till butiken.

Lösningen skulle vara att hantera hantverksöl som en färskvara (vilket det är) och färskvaror förvaras inte på varma butikshyllor under stekande belysning, eller i varma transportbilar.

Öl är precis som appelsinjuice en färskvara. Oxiderad eller gammal öl är mörk i färgen och smakar kartong.

Men det är som vi är medvetna om idag inte tillåtet eftersom Systembolaget tror att vi kommer att dricka mer om det går att köpa kyld öl i butik.

Frågan är om kylan (eller snarare frånvaron av kylan) inte är ett större problem, eftersom varm öl oxideras snabbare, smakar sämre och dessutom skapar problem i processer för hantverksbryggerier men naturlig produktion.

Ölen måste ju ändå kylas hemma när den är köpt. Det är bara smaken som förstörts under tiden, helt i onödan. Och ju naturligare produktionsprocess ju högre risk för både butik och bryggeri.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.