Monopol och dubbelmoral

Du är helt ny i Sverige? Välkommen, hoppas du kommer att trivas. Bara några korta enkla regler som du behöver ta del av. Vi är ett helt normalt land i övrigt så ingenting att oroa dig för. Men om du ska handla en öl eller flaska vin gäller följande:

Du kan inte handla i vanliga butiker. Utan du måste gå till en speciell butik för att köpa vin eller öl. Det är för att vi har ett monopol som ägs av staten. Tidigare fanns det även monopol på import av öl och vin. Det sålde svenska staten till ett franskt bolag.

Om målet var att kontrollera svenskars konsumption, varför såldes den största importören av sprit till Frankrike?

Ta med dig legitimation om du ska handla. Det spelar ingen roll om du är 50 år gammal och har skägg. Inför lagen står alla lika. Apropå det så måste din dotter eller son också ha legitimation om de kommer med dig in i butiken.

Det är rätt självklart med tanke på att du kan köpa åt dom, så det måste kontrolleras. Så be dom snällt att vänta i bilen nästa gång du handlar till dom så slipper du obekväma frågor. De kan hitta sortimentet online och till och med beställa i ditt namn, så du behöver ingen shopping-lista utan det är bara att hämta ut.

Personalen är jättetrevlig och kan ge utmärkta råd om vilka viner som passar till vilka måltider. Men om du har ett bryggeri så får du inte marknadsföra ditt vin tillsammans med mat, för då kommer du att bli anmäld till konsumentverket. Förstår du?

Exempel på bilder som anmäldes till konsumentverket

Systembolaget är något bra. För de ser till att du dricker mindre. Det finns i för sig inte några sådana restriktioner eller lagar alls, utan det handlar främst om deras öppettider. De har sällan öppet när folk vill handla, så nästa gång du åker, se till att köpa lite mer än du planerade för så du alltid har alkohol hemma om känslan faller dig på.

På Systembolaget säljs all dryck varm. Att bunkra upp med alkohol hemma har därmed en annan fördel. Du kan fylla upp kylen hemma så kan du dricka kall öl i stället för butiksvarm. Kanske inte spelar så stor roll eftersom du inte kan dricka på gatan utanför butiken men ändå.

Angående sortimentet så har du massor att välja på. I alla fall om man handlar online. Du kan du bekvämt även ha hemleverans på vissa ställen i landet så slipper du bära själv. Smidigt va?

Kartonger som är lätta att bära med billig starköl på systembolaget

Men om du ändå är i butiken är det oftast billigare och enklare att köpa billig starköl än lokal hantverksöl. De har redan packat dom på pallar i kartonger så det är lätt att bära hem. Smart va?

Vill du stödja ditt lokala bryggeri blir det lite svårare eftersom de inte tillåts att sälja direkt till dig eller göra hemleverans. Du får helt enkelt köpa något av de större internationella märkena som har stora avtal med Systembolaget sedan många år.

Men hur kunde du veta att Systembolaget existerade om du kom utifrån? Enkelt, de har reklam nästan överallt. I reklamen så gör de reklam för att de egentligen inte vill att du ska handla där alls. De berättar även hur hårt de jobbar med att du ska undvika att handla av dom. Du kanske tycker att de är konstigt varför de har reklam alls?

Men det är ju för att man ska veta att de finns. Inte för att handla där, men bara att de existerar förstår du. Inga konstigheter.

Butiker brukar sällan varken ha nattöppet eller ge cykel på köpet, dessutom har systembolaget öppet på just Fredagar

Vill du ha svagare öl så kan du köpa dom kylda i butik. Vilket är perfekt för då kan du köpa massor med kall öl att dricka direkt. Bry dig inte om att en 50cl burk med 3.5% volymprocent innehåller mer alkohol än en 33cl flaska med 4.5% alkohol. Det är inte logiken som räknas utan tanken.

Du måste förstå att vi måste skydda individer här. Från vem? Ja mestadels från oss själva. Folk kan inte hantera alkohol bra i det här landet.

Därför har staten satt en jättehög alkoholskatt som Svenska producenter måste betala när man tillverkar alkohol. I en burk med öl kan priset vara så mycket som 50% alkohol-skatt.

Skatten varierar på dryck och är mellan 50-70% på vin, öl och sprit.

Det är därför bättre att du köper utländska märken eftersom de inte behöver följa samma regelverk. De kan därför hålla lägre priser. Det är kanon och du spar massor med pengar.

Men oroa dig inte för de svenska bryggerierna. De kan tjäna pengar på samma sätt genom att exportera sin öl till andra länder i stället för inom landet. Då slipper de den högre alkoholskatten.

Synd bara på all klimatpåverkan när lastbilar fulla av öl möts på halva vägen istället för att säljas lokalt.

En dansk lastbil packad med öl och budskap som inte ens är lagligt i Sverige

Men du måste förstå att vi gör detta för att skydda människor, och ibland så måste man betala ett pris för den extra säkerheten som det innebär.

Och det är väl tur det. Genom alla de skattepengar staten fick, så får man råd att betala alla skador som alkohol skapar i samhället. Ett resultat av den dåliga dryckeskultur vi har i landet.

Var kommer vår dåliga dryckeskultur ifrån? Det har vi ingen aning om, men vi kommer att fortsätta att jobba i samma riktning som idag för att se till att färre folk kommer till skada. Och vårt monopol är nyckeln här!

Hoppas du får en trevlig vistelse i Sverige

Välkommen!

Kort sidnot:

Sedan införande av alkoholmonopolet är 1955 så är det svårt att se något tydligt sammanband mellan konsumptionsmönster och statlig kontroll av försäljning av vin och sprit. Obs. Denna graf tar inte med Svenskars konsumption på semestern, egen import från Tyskland, Ålandsfärja m.m.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.