Gå och ta en bärs

Vill du gå och ta en öl?

Det är min vän som frågar. Men det är inte det han menar.

Jag kom ihåg när vi flyttade till Tjeckien för 10 år sedan. Hur vårat helgfestande i Sverige övergick till vardagsdrickande i Prag.

Det blev liksom ingen skillnad på Fredag eller Tisdag längre. Ibland gick vi och drack 4 öl på en Onsdag men avstod helt på en Lördag.

Det ska sägas att vår konsumtion gick upp rejält. Till den milda grad att vi skulle klassats som alkoholister med svenska mått. För två unga killar som första gången flyttat till ett annat land var känslan en helt annan.

Vi kände oss som en del av kulturen. Vi tränade Tjeckiska och beställde öl och mat på lokalhaket. En varm sommarvecka under juni kunde innebära så mycket som 35-40 öl. Vi var sällan bakfulla, och ännu mer sällan nyktra.

Jag började långsamt trivas med känslan att vara salongsberusad varje kväll. Som ett sätt att slappna av och umgås med vänner.

Det fanns röda flaggor under den perioden som inte gick att ignorera. Jobbet blev ibland lidande, men även planerade aktiviteter under helgerna som ofta gick i stöpet.

Känslan att man var beroende av alkohol fanns alltid där. O andra sidan hade vi inga problem att komma hem till Sverige under 2-3 veckor under julen och inte dricka någonting alls. Det var som om att suget inte fanns där. Vi klarade oss utan alkohol, men livet blev lite bättre när vi drack öl, och gärna så ofta som möjligt.

Det är svårt att säga vad som hände efter det. Vi drack generellt sätt mindre över tid. Tränade mer, åt nyttigare. Och man mådde bättre vilket gjorde att det blev lättare att ta avstånd från framförallt öl.

Vi kan nog till viss del tacka hantverksöl som också fick oss att dricka mindre öl, med mer variation och mer smak. När vi kollar tillbaka på den tiden så minns vi framför allt många bra kvällar med vänner. Inte baksidan av brist på sömn och bakfyllemaratons.

Handlade det om alkohol egentligen? Till viss del kanske ja. Men också till stor del nej. För oss blev drickandet en liten flykt från vardagen, men även en social grej.

En dag visste vi att en nära vän hade problem i sin relation. Han frågade om vi ville gå och ta en öl. Vi båda visste att det inte handlade om öl. Det var en ursäkt för att få träffas, prata och öppna upp om sina relationsproblem.

På kontoret så frågade ofta folk om man ville gå och ta en öl efter jobbet. Det var inte en öl utan ett rop på socialt umgänge. Man ville träffa andra människor och socialisera. Dela tankar och idéer och inte känna sig ensam.

Om öl eller vin vore ett tak eller paraply så skulle det rymmas mycket under det. För oavsett hur mycket vi vill beskylla alkohol för alla dessa problem vi ser i samhället idag (vilket i många fall är rätt) så glömmer vi alkohol som funktion.

Skulle vi druckit mindre under dessa år? Ja helt klart. Drack vi för att bli fulla? Ibland men väldigt sällan. Ångrar vi att vi gjorde det trots alla pengar vi spenderade och alla timmar vi låg i sängen halvsjuka? Ibland, men oftast inte.

I efterhand har vi mer och mer sett en alkohol som en funktion. Något som kanske till viss del kan ersättas av andra sociala funktioner, men som definitivt har en större roll i samhället än vad som kan mätas i centiliter.

Hade vi varit medvetna om detta tidigare så hade vi kanske druckit mindre eller hittat bättre sätt att få utlopp för samma sak.

Men hur många initiativ ser vi i samhället idag som försöker erbjuda andra alternativ till samma funktioner? Inga alls så vitt vi vet. Däremot gillar vi att skuldlägga individer som dricker. Se dom som folk utan självkontroll som kostar samhället en massa besvär.

Hade vi vågat ha en mer öppen debatt om varför folk dricker så hade vi drastiskt kunna minska de alkoholrelaterade problem som finns i samhället idag. Genom att helt enkelt fokusera på att ersätta alkohol som funktion till något mindre skadligt.

När min vän frågade om vi skulle gå och ta en öl, så pratade han inte om de skadliga effekterna av alkohol. Han letade endast en ursäkt för att träffas och ha en trevlig pratstund med en god vän.

I det samhälle vi lever idag där folk dras ifrån varandra genom sociala medier och polariserade åsikter så är vi i desperat behov av fler ursäkter att träffas.

Om alkohol är en del av det eller inte, är inte upp till mig att bestämma.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.