Frågor och Svar

Varför gör ni det här?

För att vi tror att en bra dryckeskultur som gynnar människor och individer börjar med ett öppet och icke-dömmande samtal om dryck och alkohol.

Vad vill ni uppnå?

Vi vill uppnå en kultur kring drickande där folk vågar ha en öppen dialog om alkoholens roll i samhället utan att dömma individer. Vi tror att ett öppet samtal tillsammans med en ökad medvetenhet om alkohols positiva sidor och risker kommer att få ett stort positivt genomslag på folkhälsan och dessutom öka utbudet av alkoholrelaterade produkter som man kan köpa, samt gynna mindre aktörer på marknaden.

Är inte alkohol farligt?

Jo, alkohol kan definitivt vara hälsofarligt och skapa stora problem i samhället. Precis därför så stödjer vi de stränga lagar som redan finns tillgängliga i syfte att skydda människor från skador relaterade till alkoholbruk.

Vill ni att folk ska dricka mer?

Nej, däremot vill vi att folk ska drycka annorlunda. Vi vill att drycker såsom vin och öl ska ses snarare som ett njutningsmedel snarare än ett berusningsmedel. Precis som sötsaker och fet mat skadar hälsan, så vet vi också att dessa saker förgyller vår vardag med jämna mellanrum. Kan man få en kultur där allt detta konsumeras i måttliga mängder så vinner båda människan och kroppen på det i längden.

Är nu politiskt bundna?

Nej, vi är helt politiskt obundna, och vi stödjer ingen av sidorna i debatten. Däremot agerar vi opposition och hoppas att kunna påverka framtida politiska beslut kring alkohol och monopolet.

Vem vinner på detta?

Förhoppningsvis du som idag gillar öl, vin eller kanske en fin whiskey. Vi vill göra det lättare för folk som använder dryck för att njuta, genom att skapa en kultur som fokuserar på passionen i dryck och mat.

Borde folk dricka mindre?

Det finns säkert många människor som borde dricka mindre. Det är inte upp till oss att besluta och vi tror på varje individs egna beslut att dricka de mängder de vill. Vi vill dock att det ska finnas mer stöd för folk som vill dricka mindre alkohol eftersom hög konsumtion av alkohol är skadligt.

Vem får prata om alkohol?

Vem som helst ska få prata om alkohol och vi borde ta bort stigmat som finns idag kring alkohol. De flesta folk dricker alkohol och många gör det i positiva syften såsom ett glas vin till maten. Vi måste kunna erkänna att alkohol har fördelar såväl som risker, och öppna en dialog om detta utan att skuldlägga människor.

Varför förskönar ni något skadligt?

Vi förskönar inte alkohol som något enbart positivt, utan vi vill ha en debatt om de positiva samt de negativa delarna av alkohol. Genom att säga att alkohol inte har några fördelar alls så säger man även att folk som dricker endast gör detta pga av beroende eller andra relaterade problem. Det stämmer inte alls. Folk dricker av flera olika anledningar, en del är positiva och andra negativa. Genom att föra en öppen dialog om dessa så kan man öka medvetenheten hos folk, vilket är första steget till att skapa en bättre dryckeskultur.

Är alkohol bra?

Alkohol har flera fördelar. Framförallt agerar det som en smakförsträrkare i många drycker vilket skapar en god och fyllig smak. Testa alkoholfritt vin så förstår du vad jag menar. Alkohol i mindre mängder kan även hjälpa folk att slappna av och känna sig mer sociala i sin omgivning. Det finns vissa studier som visat på att alkohol i mindre mängd kan vara positivt för hjärtat, även om vi skulle avråda från denna slutsats.

Är det olagligt att prata om alkohol?

Nej, det står i Svenska grundlagen att vi har rätt till yttrandefrihet, vilket betyder att vi är fria att prata och diskutera alkohol öppet.

Stödjer ni alkoholmonopolet?

Nej, vi stödjer inte alkoholmonopolet på det sätt det är organiserat idag. Vi tror att systembolagets monopol gynnar stora producenter och begränsar utbudet av dryck som finns tillgänglig. Vi tror även att ett monopol skuldbelägger individer och deras dryckesvanor till en punkt att det blir svårt att föra ett öppet samtal om hur vi kan verka för en bättre dryckeskultur. Dessutom tror vi inte att monopolet löser de problem som är relaterade till alkohol utan istället gör det komplicerat för de flesta människor att köpa en flaska vin eller öl.

Vem ligger bakom detta?

Öppna Ölsamtalet drivs av entreprenören Emil Gustavsson som bor i Södermlanland. Förutom att verka för en positiv dryckeskultur så driver han även Brew Brothers Bryggeri tillsammans med sin bror.

Hur kan jag stödja er?

Du kan antingen stödja oss genom att följa oss på Facebook och dela våra artiklar, men du kan även bli månadsgivare via Patreon. Läs mer här hur du kan hjälpa till.

Hur kommer jag i kontakt med er?

Skriv till oss på hej@oppnaolsamtalet.se så svarar vi så snabbt vi kan!

Har du fler frågor?

Skriv i så fall till oss på hej@oppnaolsamtalet.se och ställ din fråga direkt till oss.

Inom kort kommer vi att lansera en öppen facebook grupp där andra modiga människor vågar prata öppet om alkohol, problem, njutning och dryckeskultur.

Gilla och följ oss gärna på Facebook här

Om du vill sponsta oss så ta gärna kontakt med oss.

Hoppas du väljer att följa med på resan!